start
Contributie 2017 betalen

Grijze roodstaartpapegaai NIEUWS 19-12-2016 Algemene informatie en Q&A
Algemene informatie
Vanaf 2 januari 2017 krijgt de grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus) een strengere bescherming. Dat is besloten tijdens de CITES-conferentie, die van 24 september tot 5 oktober 2016 plaatsvond in Johannesburg, Zuid-Afrika. De besluiten die zijn genomen tijdens de CoP17 gaan 2 januari 2017 in en worden kort daarna geïmplementeerd in de Europese verordeningen.
Vanaf 2 januari 2017 wordt de grijze roodstaartpapegaai verplaatst van Appendix II naar Appendix I van CITES. Daaropvolgend zal de soort eind januari/begin februari, met de publicatie van de nieuwe Soortenlijst, ook worden opgenomen op Bijlage A van de Basisverordening (CITES-wetgeving geïmplementeerd in de Europese wetgeving).
Invoer en (weder)uitvoer
Voor de invoer en (weder)uitvoer van deze soort waren al CITES-vergunningen nodig. Deze vergunningen kunnen vanaf 2 januari enkel voor commerciële doeleinden worden verleend, als de dieren aantoonbaar in gevangenschap zijn gefokt en geboren. Daarnaast moet u bij invoer rekening houden met de strengere invoerbepalingen voor levende vogels, in verband met de vogelgriep.
Binnen de Europese Unie
De beslissing van CITES heeft tot gevolg dat binnen de Europese Unie een EU-certificaat nodig is voor het overdragen van een grijze roodstaartpapegaai. Houders kunnen vanaf februari 2017 bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een EU-certificaat aanvragen voorafgaand aan de overdracht van het dier.
Merken
Zodra de grijze roodstaartpapegaai ook is opgenomen op Bijlage A van de Basisverordening moeten houders van grijze roodstaartpapegaaien ervoor zorgen dat de dieren zijn gemerkt met een naadloos gesloten pootring of – als dat niet (meer) mogelijk is – een microchiptransponder.

Het huidige magazine

images/magazine/1708-1_resize.jpg

Van de bestuurstafel

Beste lezer.

Na de zomervakantie is iedereen intussen weer terug bij de normale bezigheden die onze dagen vullen.
Nu het september is, breekt het seizoen voor beurzen en tentoonstellingen weer aan. De eerste beurs waar u de Parkieten Sociëteit kunt tegenkomen, is op zaterdag 23 september in Zwolle. Helaas zult u daar onze boekenfonds-beheerder Ruud van Schaik niet meer als zodanig aantreffen. Ruud heeft door bestuursactiviteiten buiten de Parkieten Sociëteit en een verhuizing naar het noorden van het land, aangegeven zijn functie binnen de Parkieten Sociëteit te beeindigen. Voor de toekomst laat hij weten dat, wanneer hij gelegenheid heeft, graag een helpende hand wil bieden. Wij bedanken Ruud voor zijn inzet voor de afgelopen jaren en wensen hem veel succes bij zijn nieuwe functie.

Lees meer...

Ringen voor uw jonge vogels

De ringenservice is volledig actief. U kunt bij ons het hele jaar door ringen bestellen, het kan echter voorkomen dat bepaalde ringen niet beschikbaar zijn.

De aluminium ringen voor 2018 worden vanaf oktober geleverd. Stalen ringen kunt u altijd direct bestellen. Wel zijn er wat zaken veranderd. dit leest u op de ringenservicepagina.

Klik op het plaatje om naar de ringenservice pagina te gaan.

komende evenementen

Onze trots

Show / tentoonstelling